Dr.Öğretim Üyesi Osman Çataloluk Özgeçmişi

Dr.Öğretim Üyesi Osman Çataloluk  

Hocamız 1965 yılında Tokat'ta doğmuştur. İlkokul ve ortaokulu birincilikle liseyi ikincilikle bitirmiştir.

1986 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'ni 3.'lükle bitirdi. 1988-1990 yılları arasında Master çalışmaları için Kanada McGill Üniversitesi Moleküler Viroloji Bölümü'nde 2 yıl Hepadnavirus genetiği çalıştı.

 1990-1992 yılları arasında doktora çalışmaları için aynı ülkenin Saskatchewan Üniversitesi'nde bulundu. Sağlık sebebiyle doktora çalışmalarına 2 yıl ara verdi. Bu arada ABD'de bulundu. 1995-1997 yılları arasında Almanya Hamburg, İsveç Lund, İspanya Cordoba ve Fransa INSERM'de çalışmalarına devam etti. 

Doktorasını 1997 yılında ODTU Biyoteknoloji ve Genetik Mühendisliği'ne aktardı. 1998 yılında EMBO bursu ve Hollanda Devlet bursu ile Hollanda, TNO, Moleküler Mikrobiyoloji Enstitüsü'nde çalışarak ODTU Biyoteknoloji ve Genetik Mühendisliği Enstitüsünün ortak programından doktorasını aldı (1999).

 Lactobacillus salivarius'un ürettiği Salivaricin B proteininin gen diziliminin deşifrasyonu, proteinin saflaştırılması, hücre zarına yerleşme anatomisi ve fonksiyonu üzerine olan Doktora tez konusu  yakın zamanda daha ileri taşınarak aşı yapılmıştır.

Doktorayı takiben Gaziantep Üniversitesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik ABD’da Moleküler Mikrobiyoloji ve Viroloji Laboratuarı’nı kurdu. Güney Afrika, Medunsa Üniversitesi'nde DSÖ Başkan yardımcısı Dr. A.D. Steele ile iki defa 3'er ay süresince AIDS ve Rotavirus genetiği ve dağılımı üzerinde çalıştı.

2000 yılında Devlet Planlama Teşkilatı "Çocuk ishallerine sebep olan Rotavirüslerin gen deşifrasyonu ve genetik mühendisliği ile aşı hazırlanması" konulu projesini kabul etti.

Türkiye Rotavirüslerinin genetik yapısı ve dağılımı üzerinde çalıştı. Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) referans laboratuvarlarından biri olan İngiltere Merkez Halk Sağlığı Laboratuvarı'nda (HPA) üç defa sekizer ay çalışarak Türkiye Rotavirüslerinin moleküler tiplendirme ve genetik haritalarını çıkardı.

Biyoteknoloji ve endüstriyel mikrobiyoloji alanında devam eden çalışmalarıyla ilgili Japonya Milli Referans Laboratuarı’ndan davetle bu ülkede çalıştı.

2014 yılında "Türkün Genetik Tarihi" adlı kitabını okuyucunun beğenisine sundu. 17.000 adet basılan kitabı çok kısa sürede bitmiştir.

2015 yılında Kültür Bakanlığı'na başvurarak Hatay Müzesi ve civarındaki kazılarda elde edilen kemikleri çalışmak istediğini bildirdi. Üç yıllık bir uğraş sonunda ancak Sayın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yardımlarıyla bu izni alarak 2018 yılı 15 Eylül -23 Ekim arasında Çin Halk Cumhuriyeti Pekin Bilimler Akademisi Paleontoloji Laboratuarında davetli öğretim üyesi sıfatıyla bu kemiklerin genetiğini çalıştı. Kısa zaman sonra sonuçların yayınlanmasını ummaktadır.

Çin Halk Cumhuriyeti ile toplam 46 ülkede çalışma ve gezilerde bulunmuştur.

Hocamız Balıkesir Üniversitesi'nden emekli olmuştur.

HIZLI ERİŞİM